Cloud

NASZA KUCHNIA

Img

Iwona NIEDZIELSKA-PRĘTKI – szef kuchni

Anna BĄBA – kucharz

Natalia SKIBA – pomoc kuchenna

W ,,Jagódkowie” pracujemy kolejno 7, 6 i 4 lata. Możemy więc śmiało powiedzieć, że znamy gusta kulinarne dzieciaków od podszewki. Od początku istnienia przedszkolnej kuchni naszym założeniem były zdrowe, zbilansowane posiłki wykonane od podstaw z najlepszej jakości produktów. Przygotowujemy potrawy oraz wykorzystujemy produkty z różnych stron świata.

Wyznajemy zasadę, że dziecko powinno poznawać różne smaki od małego, aby kształtować swoje upodobania kulinarne. Dlatego w naszym przedszkolu dzieci znają smak trawy cytrynowej, tapioki, topinamburu czy persymony.

Zaopatrujemy się w produkty u najlepszych dostawców i firm. Tylko Pan Stanisław – nasz dostawca warzyw i owoców jest w stanie sprowadzić nam niepryskane pomarańcze, cytryny, ananasy i banany.

Jadłospis przygotowywany jest na bieżąco z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Są one podstawą naszej kuchni. Używamy ich nie tylko na świeżo, ale również zamykamy ich wartości odżywcze podczas sezonu w słoiki, przygotowując dżemy, konfitury, przeciery pomidorowe czy prażone jabłka. Nie uznajemy gotowych produktów. Od tradycyjnej pełnej cukru Nutelli wolimy tą przygotowaną z avocado i banana, a od sklepowych biszkoptów wolimy upiec domową, pełną jabłek szarlotkę.

Czasami upieczemy pieczywo na śniadanie czy przygotujemy zakwas na żurek. Staramy się całkowicie eliminować sklepowe półprodukty. Nie używamy gotowych mieszanek przypraw, bazujemy na ziołach zarówno świeżych jak i suszonych, np. lubczyku, czosnku niedźwiedzim.

Często rodzice dzieci pytają nas co dodajemy do potraw, że dziecko chętnie je w przedszkolu, a w domu ma z tym problem. Zawsze wtedy odpowiadamy, że sekretem jest miłość. Miłość i pasja do gotowania i karmienia ludzi oraz szacunek do produktu. Wracające puste talerze czy słowa: ,,Ciociu to było lepsze niż robi moja mama’’ są dla nas najlepszą nagrodą i dowodem, że dziecko może polubić zdrową i urozmaiconą kuchnię.